Małże z chili i bazylią

Małże z chili i bazylią
Bardzo prosty przepis na małże. A przy tym świetny. Dużo, dużo czosnku, chili, szalotka. Dosyć ostre i pyszne! 15 minut i efektowne danie można podawać.
Ken Horn " Łatwa kuchnia tajska"

Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
1 kg świeżych małży
1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki grubo posiekanego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej szalotki
1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki
2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego
garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii

przygotowanie
Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które są otwarte. Rozgrzać na dużym ogniu wok lub sporą patelnię. Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzucić czosnek, chili, szalotkę i małże, smażyć 3-4 minuty aż mięczaki zaczną się otwierać. Dodać sos rybny lub sojowy, zmniejszyć ogień, przykryć wok i dusić 3 minuty. Dodać liście bazylii, podawać od razu. Smacznego!

Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Małże z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów