Malpury
Malpury to indyjskie, smażone kuleczki. Pyszne, lekko kruche, delikatnie nasączone jogurtem i słodkie. Najlepsze gdy niezbyt długo leżą polane sosem. Polecam!
Składniki:
225g mąki
125g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 ml mleka
ghee do smażenia(ew. olej)
a także*
600 ml jogurtu naturalnego
150g cukru
200g truskawek lub innych owoców jagodowych, umytych i rozgniecionych
Do maki dodać cukier puder, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto powinno byc na tyle gęste, by bez trudu przylegało do drewnianej łyzki i nie kapało. W garnku rozgrzewamy ghee. Musi być gorące, ale nie powinno dymić. Nabierać na łyzkę troche ciasta i spychać je do ghee. Za jednym razem smażyć tyle kulek, ile zmieści sie na powierzchni w jednej warstwie bez stykania sie ze soba. Uregulować ogień w tak sposób, aby kulki usmażyły sie zarówno z wierzchu, jak i w srodku. Smażyć je z obu stron, aż będą złotobrązowe i kruche. Wyjmować łyzką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
W misce ubić trzepaczką jogurt z cukrem i owocami. Tym sosem polać malpury ok. 10 minut przed podaniem
*używam jogurtu owocowego, zamiast naturalnego i zmiksowanych owoców
Smacznego
/źródło przepisu: "Kuchnia Kriszny"/