Malinowe rafaello
Wyobraźcie sobie delikatny biszkopt z malinową galaretką oraz aksamitnym kremem na bazie białej czekolady i przyjemnie chrupiących płatków migdałów w towarzystwie wiórków kokosowych. To połączenie smaków i tekstur wzbudzi zachwyt każdego łasucha zarówno małego jak i dużego.
Ciasto prezentuje się niezwykle efektownie dlatego doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, przyjęcia czy imprezy, ale także jako wyśmienity deser do popołudniowej kawy.
Nie jest to deser szczególnie trudny, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości i czasu.
Malinowe rafaello - składniki i przygotowanie:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (180 g) cukru
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywna pianę, do ubitych powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Żółtka mieszamy z olejem, wlewamy do piany z białek i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy delikatnie. Blaszkę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 2 równe placki.
Galaretka malinowa:
- ok 500 g malin
- 2 galaretki malinowe
- 1/2 szklanki wody
Maliny umieszczamy w rondelku, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotują zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki i mieszamy aby się rozpuściły. Studzimy
Krem rafaello:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 g białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę i ubijamy na średnich obrotach tylko do połączenia składników - inaczej krem może się nam zważyć. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką. Tylko do połączenia
Złożenie ciasta:
Na połowie biszkoptu wykładamy tężejącą galaretkę malinową. Na galaretkę wykładamy krem rafaello, zostawiają 3-4 łyżki. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostały krem. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego