Malinowa góra lodowa

Malinowa góra lodowa to pyszne wielowarstwowe ciasto w wersji z malinami. Biszkopt kakaowy, krem śmietankowy, warstwa malinowa i do tego biszkopty zatopione w mlecznej polewie. Pycha.

Ciasto jest niezwykle efektowne, dzięki kilku warstwom i biszkoptom położonym na wierzchu deseru.

Biszkopt kakaowy to tradycyjny przepis na lekki i puszysty spód.

Krem waniliowy wykonałam na bazie gotowego kremu i śmietanki kremówki. Pyszny, leciutki i delikatny w smaku. Następnie warstwa z malinami i galaretką, która ożywia ciasto. Na koniec biszkopty zatopione w polewie mlecznej i kakaowej.

Malinowa góra lodowa to pyszne, efektowne i wielowarstwowe ciasto, które możesz wykonać na przeróżne okazje.

TUTAJ znajdziesz przepis na klasyczne ciasto góra lodowa.

Zdjęcie - Malinowa góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MALINOWA GÓRA LODOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 1 opakowanie kremu waniliowego lub karpatka
  • 400 ml mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g malin, świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA MLECZNĄ POLEWĘ:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 duże opakowanie biszkoptów, okrągłych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie cały czas miksując dodajemy w niewielkich porcjach cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min do tzw suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy krem waniliowy w proszku i miksujemy zgodnie z opakowaniem. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie łączymy z kremem waniliowym. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, układamy maliny i wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na10-15 min do lodówki, następnie wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Na czas przygotowania polewy wkładamy do lodówki.
Masło, wodę oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części z czego do jednej dodajemy przesiane kakao.
Wierzch biszkoptu smarujemy cienką warstwą polewy jasnej. Układamy biszkopty, które przekrawamy na pół jeden obok drugiego w rzędach. Wylewamy na początku jasną polewę po biszkoptach, następnie ciemną. Wkładamy na noc do lodówki.

Zdjęcie - Malinowa góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Malinowa góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Marcinek
7

Ciasto Marcinek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kryształek
8

Kryształek

Laura Laura
Cafe Babilon

Tort kokosowo-migdałowy z kremem śmietankowym
10

Tort kokosowo-migdałowy z krem…

evenka evenka
Arabeska

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Drożdżówka idealna
5

Drożdżówka idealna

upl upl
Niebo w gębie

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo-ziołowym

Placki z cukinii i marchewki z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią
1

Meksykańskie ciasto czekoladow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni