Malibu domowe
Malibu, drink ten kojarzy mi się z młodością czyli dawno, dawno temu .. pijałam ten drink pod koniec liceum. Teraz zdarza mi się go pić bardzo rzadko, ale jako, że orzechy kokosowe w domu zagościły .. postanowiłam przypomnieć sobie tamten smak. Oczywiście wyszedł inny, ale równie dobry.
Malibu
- 1 orzech kokosowy
- 0,5 litra wódki
- 1 puszka mleka kokosowego
Orzech rozłupać, wybrać z niego miąższ i bardzo drobno zmiksować. Ja zrobiłam to tak jak tu. Wiórki przełożyć do słoika i zalać 250 ml wódki. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki ( u mnie stał 7 dni). Po tym okresie przełożyć wiórki na sitko i odcedzić je dokładnie do miski, ja dolałam trochę wódki i dokładnie ją odsączyłam przez sitko wraz ze smakiem wiórek. Do płynu dodać mleko kokosowe, 250 ml wódki i dokładnie wymieszać. Przelać całość do butelki wymieszać. Odstawić na 24 h i pić z lodem lub schłodzone.