Makowiec tradycyjny
Prawdziwy, tradycyjny, zwijany makowiec z samodzielnie wykonaną masą makową. Ciasto najlepiej prezentuje się na stole w całości, ułożone na podłużnym półmisku. Jego największą zaletą jest lekkie i puszyste ciasto, wykonane na bazie świeżych drożdży - które długo zachowuje świeżość. Makowiec najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze, w pojemniku na ciasto.
Składniki na ciasto:
Masa makowa:
Dodatkowo:
Ponieważ ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, to na początku należy przygotować masę makową. Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku. Do zmielonego maku dodać bardzo drobno posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z masą makową (za pomocą łyżki drewnianej), następnie ubić białka na sztywno i również wymieszać z masą.
Teraz czas na przygotowanie ciasta drożdżowego. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękkie masło, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne, bo inaczej rolada "rozleje" się przed pieczeniem.
Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować masłem, a na środku (równolegle do boku o długości 40 cm) wykonać zakładkę o szerokości 1 cm. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt - o szerokości około 35 cm (czyli trochę mniejszym od szerokości papieru) i grubości 3-4 mm. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem i rozłożyć na nim równomiernie masę makową, zostawiając wolne krawędzie (fot.1). Zwinąć w rulon, układając łączeniem do dołu (fot.2). Na koniec zlepić boki rolady, żeby masa makowa nam nie wypłynęła.
Ciasto przykryć papierem, tak aby zakładka była na grzbiecie (fot.3). Papierem okleić najpierw górną część ciasta, a następnie chwytając w dwie ręce końcówki papieru, odwrócić całość i owinąć papier również pod spodem ciasta. Końcówki papieru po bokach założyć pod spód, jak przy pakowaniu prezentów (fot.4). Tak przygotowany makowiec ułożyć na największej blaszce z piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (grzanie góra-dół), włożyć makowiec i piec przez około 40-45 minut. Ciasto po upieczeniu studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jeszcze lekko ciepły makowiec polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
drukuj przepis
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 125 g masła
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa makowa:
- 250 g maku
- 2 jajka
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g rodzynek
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 białko (do smarowania ciasta)
- masło (do smarowania papieru do pieczenia)
- lukier
- kandyzowana skórka pomarańczowa (do ozdoby)
Ponieważ ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, to na początku należy przygotować masę makową. Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku. Do zmielonego maku dodać bardzo drobno posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z masą makową (za pomocą łyżki drewnianej), następnie ubić białka na sztywno i również wymieszać z masą.
Teraz czas na przygotowanie ciasta drożdżowego. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękkie masło, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne, bo inaczej rolada "rozleje" się przed pieczeniem.
Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować masłem, a na środku (równolegle do boku o długości 40 cm) wykonać zakładkę o szerokości 1 cm. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt - o szerokości około 35 cm (czyli trochę mniejszym od szerokości papieru) i grubości 3-4 mm. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem i rozłożyć na nim równomiernie masę makową, zostawiając wolne krawędzie (fot.1). Zwinąć w rulon, układając łączeniem do dołu (fot.2). Na koniec zlepić boki rolady, żeby masa makowa nam nie wypłynęła.
Ciasto przykryć papierem, tak aby zakładka była na grzbiecie (fot.3). Papierem okleić najpierw górną część ciasta, a następnie chwytając w dwie ręce końcówki papieru, odwrócić całość i owinąć papier również pod spodem ciasta. Końcówki papieru po bokach założyć pod spód, jak przy pakowaniu prezentów (fot.4). Tak przygotowany makowiec ułożyć na największej blaszce z piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (grzanie góra-dół), włożyć makowiec i piec przez około 40-45 minut. Ciasto po upieczeniu studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jeszcze lekko ciepły makowiec polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
drukuj przepis