Makowiec migdałowy z jabłkami
Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście. Jabłka nadają mu wilgotności, migdały charakterystycznego smaku, a skórka z pomarańczy aromatu.
Spód makowca:
- 250 g mąki (1 i 3/4 szklanki)
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Masa makowa:
- 300-350 g maku (można kupić już zmielony)
- 250 ml gorącego mleka (1 szklanka)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- 3 średnie jabłka
- 50 g zmielonych migdałów (pół szklanki)
- 125 g rozpuszczonej margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
- 4 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- skórka otarta z małej pomarańczy
Wierzch:
- 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
- 75 g płatków migdałowych
Margarynę kroimy w kostkę i wraz z wszystkimi składnikami na spód zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy ciastem spód tortownicy (nie trzeba jej smarować) o średnicy 26 cm i wstawiamy do lodówki.
Do szklanki mleka dodajemy amaretto lub rum, aromat migdałowy i łyżeczkę cukru waniliowego. Mleko silnie podgrzewamy (lecz nie zagotowujemy). Gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zmielony mak w torebce przechodzimy do następnego etapu, jeśli nie – musimy przepuścić mak trzykrotnie przez maszynkę o małym sitku.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Dodajemy także zmielone migdały, skórkę otartą z pomarańczy oraz rozpuszczoną margarynę. Mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem przez co najmniej 3 minuty i dodajemy do masy makowej. Do wymieszaniu dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy, delikatnie mieszamy i gdy się rozluźni dodajemy resztę białek. Masę wlewamy na kruchy spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 35-40 minut. Gdy makowiec jabłkowo-migdałowy wystygnie smarujemy wierzch dżemem. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, aż staną się złote i posypujemy ciasto.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl
E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.