Makowe babeczki
Dziś mam coś dla wielbicieli makowych wypieków. Babeczki po brzegi wypełnione masą makową. Kto chętny?
/ przepis własny, składniki na 6 babeczek/
Spód: - 120 g mąki pszennej - 70 g masła - 40 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 1 żółtko - szczypta soli
Wypełnienie: - 300 g masy makowej (kupnej lub przyrządzonej własnoręcznie)
Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek. Wyciąć sześć krążków oraz sześć gwiazdek, krążki umieścić w foremkach do babeczek, kłaść po 2 -3 łyżki masy makowej do środka każdej babeczki i udekorować wcześniej wyciętą gwiazdką.
Babeczki piec w temp. 180 stopni C. przez 14 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________