Makaroniki
Co zrobić, siedząc w domu w deszczowy i wietrzny dzień, podczas gdy dzieci nudzą się jak mopsy? Najlepiej zaangażować je w kuchni, a potem zająć jedzeniem upieczonych ciasteczek. Hm... tylko ta dieta... ale i z tym sobie jakoś poradziłam. Oto przepis na pyszne ciasteczka bez mąki.
Składniki:
200 g migdałów
1 szklanka cukru (lub 2/3 szklanki fruktozy)
2 białka
skórka starta z jednej cytryny
Migdały ułóż na blasze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kiedy się zazłocą, wyjmij je i ostudź, a następnie zmiel razem z cukrem na drobny pył. Ubij pianę z białek. Delikatnie wymieszaj pianę z pyłem cukrowo-migdałowym, dodaj skórkę z cytryny. Szprycą cukierniczą formuj małe kółka (trochę się rozpłyną w trakcie pieczenia). Piecz w 180 stopniach na brązowy kolor.
Makaroniki świetnie smakują z filiżanką kawy z ekspresu ciśnieniowego :)