Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem

Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem

Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 250 g makaronu penne
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 50 g parmezanu
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść listków świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C.

 

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na średniej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna, wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż do zeszklenia, przez 2-3 min. Dodaj wołowinę, rozdrobnij łyżką na małe kawałki i smaż do zarumienienia. Następnie dołóż pomidory oraz posiekaną bazylię i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, gotuj jeszcze przez chwilę i odstaw.

 

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odejmuję 2 min. od czasu przygotowania. Ugotowany odcedź, zachowując przy tym ½ szklanki wody z gotowania. Umieść makaron ponownie w garnku i wymieszaj z wołowiną w sosie.

 

Na używanej wcześniej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż przez 2-3 min. Następnie dodaj szpinak, podsmaż do „zwiędnięcia” i przełóż do makaronu.

 

Dodaj do potrawy wodę z gotowania makaronu oraz starty na tarce parmezan, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeżeli to konieczne. Przełóż danie do naczynia do zapiekania, posyp startą mozzarellą, włóż do piekarnika i piecz przez 10 min., do ładnego zarumienienia. Podawaj natychmiast.

 

Do smażenia polecam olej Kujawski 3 ziarna, którego receptura jest idealna do stosowania na ciepło, a mięso pozostanie soczyste. Ta kombinacja zawsze się sprawdza, polecam!

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

 

Kategorie przepisów