Makaron z tuńczykiem, cukinią, suszonym pomidorem i słonecznikiem
Dzień dobry :-) Makaron, to zawsze dobra propozycja na obiad. U nas chwilę już nie było, a w to gorąco trzeba sobie jakoś radzić, więc tak na szybko przygotowałam taki z cukinią, suszonym pomidorem, tuńczykiem, słonecznikiem, do tego garść świeżej bazylii i ser parmigianino regino. Wyszło smacznie, polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie makaronu u mnie penne
- średnia cukinia
- kilkanaście suszonych pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- świeża bazylia
- starty ser parmigianino regino
- 3/4 szklanki słonecznika
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
1. Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej, cukinię myjemy, kroimy w pasterki, które potem kroimy na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w paski, dodajemy do reszty, dodajemy też przyprawy (paprykę, oregano, sól i pieprz) i ziarna słonecznika. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.
2. Listki bazylii myjemy i razem z tuńczykiem (odsączonym od zalewy) dodajemy już na samym końcu, delikatnie mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe :-) Przed podanie posypujemy startym serem. Smacznego :-)