Makaron z szynką i figami
Robi się coraz chłodniej… Wkrótce trzeba będzie wyciągnąć ciepłe kołdry i zacząć pić herbatę z cytryną… Obiady lekkie zastąpić cięższymi… Na razie proponuję makaron w lżejszej wersji, bez ciężkiego sosu… Makaron z szynką i figami to nietypowa propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami i chrupiącą szynką bardzo zasmakowało. Mam nadzieję, że dacie się skusić…:)
Makaron z szynką i figamiSkładniki:
- 140g fig (3 sztuki)
- 70g szynki długo dojrzewającej np. Serrano
- 1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
- skórka i sok z 2 cytryn
- 3 łyżki oliwy
- około 300-350g makaronu
- 2-3 łyżki mascarpone -opcjonalnie
- pieprz mielony
1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją -skracając o 1-2 minuty czas, żeby makaron był al dente.
2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone na cząstki figi, porwaną na mniejsze kawałki szynkę, rozmaryn, skórkę z cytryn i 2 łyżki oliwy. Wstawić naczynie do gorącego piekarnika i piec 10 minut.
3. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do rondelka dodać sok z cytryn i resztę oliwy. Dodać większość upieczonej mieszanki fig i szynki. Doprawić pieprzem. Przełożyć na talerze i udekorować resztą mikstury i mascarpone -jeśli lubimy.
Smacznego :-)
źródło: J. Sainsbury’s
Drukuj / Zapisz jako PDF