Makaron z sosem z trzech serów
Zapałałam wielką miłością do makaronów. Robię je na różne sposoby, eksperymentując i łącząc nowe smaki. Czasami moje próby kończą się niepowodzeniem, czasami sukcesem, tak jak dzisiejsza.Ten przepis powinien nosić tytuł: 'Ekspresowy makaron z resztkami zalegającego w lodówce sera'. Doskonały na szybki, ale bardzo pożywny obiad.
Makaron z sosem z trzech serów:
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy odcedzam, zostawiam pół szklanki wody z gotowania. Nie przelewam makaronu zimną wodą!Przekładam makaron z powrotem do garnka, dodaję łyżkę masła i wodę z gotowania, dokładnie mieszam.W misce mieszam parmezan, pokrojona na kawałki gorgonzolę i mozzarellę z jajkiem i śmietaną. Dodaję do makaronu i na bardzo małym płomieniu gotuję, stale mieszając ok 3 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
Makaron z sosem z trzech serów:
- 250 g makaronu; u mnie drobne muszelki
- 1 łyżka masła
- 75 g tartego parmezanu
- 50 g sera gorgonzola
- 100 g sera mozzarella
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy odcedzam, zostawiam pół szklanki wody z gotowania. Nie przelewam makaronu zimną wodą!Przekładam makaron z powrotem do garnka, dodaję łyżkę masła i wodę z gotowania, dokładnie mieszam.W misce mieszam parmezan, pokrojona na kawałki gorgonzolę i mozzarellę z jajkiem i śmietaną. Dodaję do makaronu i na bardzo małym płomieniu gotuję, stale mieszając ok 3 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego