Makaron z sosem paprykowym
Takie trochę danie pod hasłem „sprzątanie lodówki”. Było sporo papryk, była mozzarella, był makaron... i tak powstał nieskomplikowany, smaczny obiad :)
MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM
350g makaronu (u mnie cavatappi, może być też penne, świderki lub inny krótki),
3 czerwone papryki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/3 szklanki bulionu warzywnego,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
1 kulka mozzarelli (125g),
świeża bazylia
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek oraz paprykę i smażyć ok. 3 minuty. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować al dente. Każdą porcję makaronu polać sosem i posypać startą mozzarellą oraz posiekaną bazylią.
MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM
350g makaronu (u mnie cavatappi, może być też penne, świderki lub inny krótki),
3 czerwone papryki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/3 szklanki bulionu warzywnego,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
1 kulka mozzarelli (125g),
świeża bazylia
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek oraz paprykę i smażyć ok. 3 minuty. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować al dente. Każdą porcję makaronu polać sosem i posypać startą mozzarellą oraz posiekaną bazylią.