Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami
Dziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
- 150 ml śmietanki 30-36%
- 500 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 100 g startego parmezanu
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- Włóż go do sosu wraz z bazylią i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i podawaj.
Smacznego!
English version
Meat, zucchini and mushroom pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 4 tbsp canola oil
- 1 large onion cut into thin slices
- 250-300 g of baked or cooked leftover meat, diced
- 200 g mushrooms, sliced
- 1 small zucchini, diced
- 5 cherry tomatoes, cut in half
- 2 cans (400 g each) chopped tomatoes
- 150 ml of 30-36% cream
- 500 g of pasta
- 2 tablespoons chopped basil
- 100 g grated Parmesan cheese
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- In a large skillet, heat oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the mushrooms, zucchini and meat, and cook for 3 minutes.
- Add canned tomatoes along with cherry tomatoes and mix thoroughly. Cook for 8 minutes, stirring occasionally. Add the cream and season with salt, pepper and sugar to taste.
- Meanwhile, cook the pasta according to package directions and drain.
- Add pasta and basil to the sauce sauce and mix.
- Serve pasta sprinkled with Parmesan cheese and serve.
Enjoy!