Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami

Dziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 500 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty.
  2. Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  4. Włóż go do sosu wraz z bazylią i dokładnie wymieszaj.
  5. Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Meat, zucchini and mushroom pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tbsp canola oil
  • 1 large onion cut into thin slices
  • 250-300 g of baked or cooked leftover meat, diced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 1 small zucchini, diced
  • 5 cherry tomatoes, cut in half
  • 2 cans (400 g each) chopped tomatoes
  • 150 ml of 30-36% cream
  • 500 g of pasta
  • 2 tablespoons chopped basil
  • 100 g grated Parmesan cheese
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. In a large skillet, heat oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the mushrooms, zucchini and meat, and cook for 3 minutes.
  2. Add canned tomatoes along with cherry tomatoes and mix thoroughly. Cook for 8 minutes, stirring occasionally. Add the cream and season with salt, pepper and sugar to taste.
  3. Meanwhile, cook the pasta according to package directions and drain.
  4. Add pasta and basil to the sauce sauce and mix.
  5. Serve pasta sprinkled with Parmesan cheese and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów