Makaron z łososiem
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti lub innego
- 1 łyżka oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 2 ząbki czosnku
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 8 połówek suszonych pomidorów
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łodyga świeżej bazylii
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, czyli tak, aby pozostał sprężysty (nie powinien być zbyt miękki).
Krok 2
Gdy makaron gotuje się, przygotuj sos. Czosnek drobno posiekaj, łososia pokrój w kawałki.
Na patelni rozgrzej olej Oliwier, wrzuć czosnek i smaż przez minutę. Dodaj łososia, przesmaż przez kolejną minutę.
Krok 3
Dołóż suszone pomidory, wlej 1 łyżkę soku z cytryny i śmietanę kremówkę. Dodaj odrobinę startej skórki z cytryny i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj przez 3 minuty, aż zgęstnieje.
Dodaj na patelnię odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj.
Danie nałóż na talerze i udekoruj świeżą bazylią.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad