Makaron z łososiem, szpinakiem, cytryną, migdałami i koperkiem

Makaron z łososiem, szpinakiem, cytryną, migdałami i koperkiem
Zdjęcie - Makaron z łososiem, szpinakiem, cytryną, migdałami i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z łososiem, szpinakiem, cytryną, migdałami i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 125 g łososia wędzonego na gorąco
  • 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego penne
  • 2 szklanki świeżego szpinaku baby
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 4 łyżki świeżego koperku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Łososia podziel na mniejsze kawałki, włóż do miseczki. Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany ząbek czosnku, następnie wrzuć szpinak i smaż do momentu, aż zwiędnie. Zestaw patelnię z ognia, dodaj śmietanę oraz kawałki łososia, posiekany koperek, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż zabulgocze. Zestaw z ognia.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie się gotował, podpraż płatki migdałów na suchej patelni. Odcedź makaron i przełóż na talerze, polej go gorącym sosem, udekoruj podprażonymi płatkami migdałów oraz parmezanem.

Porada:
Makaron będzie równie pysznie smakował, jeśli przełożysz go do naczynia żaroodpornego i zapieczesz go przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 190°C.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów