Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 180 g makaronu świderki (surowego)
  • 90 g cebuli (1 mała szt.)
  • 45 ml (3 łyżki) oleju Kujawski 3 ziarna
  • 45 ml (3 łyżki) białego półwytrawnego wina
  • 12-16 dużych krewetek (świeżych lub rozmrożonych)
  • 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki oczyścić.

 

Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna. Dodać posiekaną cebulę, smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 min. Dorzucić posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę.

 

Dołożyć krewetki, smażyć przez 1 min. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.

 

Wlać wino, dorzucić przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, oprószyć solą. Smażyć jeszcze przez 4 min. Dodać makaron, wymieszać.

 

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z listkami bazylii.

 

Porada:

Do tego dania można również użyć wcześniej ugotowanych (różowych) krewetek. W takim przypadku dodajemy je na samym końcu, żeby tylko się podgrzały. W przeciwnym razie mogą stać się gumowate i niesmaczne.

 

Szybki makaron z krewetkami, pomidorkami i bazylią. Jego smak wzmacnia delikatna nuta dyni w oleju Kujawskim 3 ziarna i odrobina białego wina.

Kategorie przepisów