Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
- 180 g makaronu świderki (surowego)
- 90 g cebuli (1 mała szt.)
- 45 ml (3 łyżki) oleju Kujawski 3 ziarna
- 45 ml (3 łyżki) białego półwytrawnego wina
- 12-16 dużych krewetek (świeżych lub rozmrożonych)
- 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki oczyścić.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna. Dodać posiekaną cebulę, smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 min. Dorzucić posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę.
Dołożyć krewetki, smażyć przez 1 min. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.
Wlać wino, dorzucić przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, oprószyć solą. Smażyć jeszcze przez 4 min. Dodać makaron, wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z listkami bazylii.
Porada:
Do tego dania można również użyć wcześniej ugotowanych (różowych) krewetek. W takim przypadku dodajemy je na samym końcu, żeby tylko się podgrzały. W przeciwnym razie mogą stać się gumowate i niesmaczne.
Szybki makaron z krewetkami, pomidorkami i bazylią. Jego smak wzmacnia delikatna nuta dyni w oleju Kujawskim 3 ziarna i odrobina białego wina.