Makaron z karmelizowanym porem

Makaron z karmelizowanym porem

Zdjęcie - Makaron z karmelizowanym porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W tym daniu pierwsze skrzypce gra karmelizowany por – miękki, słodkawy i pełen aromatu. To właśnie on nadaje potrawie wyjątkowy charakter, otulając makaron delikatną słodyczą przełamaną czosnkiem i subtelną ostrością musztardy francuskiej. W połączeniu z kremową śmietanką i parmezanem tworzy sos, który rozpływa się na każdym wstążkowym makaronie.
Chrupiący boczek dopełnia całość swoim wyrazistym smakiem i przyjemną teksturą, dodając daniu kontrastu. Odrobina miodu podkręca karmelizację pora, a skórka z cytryny wnosi świeżość i lekkość, dzięki czemu makaron nie jest ciężki, a wręcz zaskakująco harmonijny.
To idealny przepis na szybki obiad lub kolację — prosty, a jednocześnie z nutą elegancji. Jeśli lubisz dania, w których zwykłe składniki zamieniają się w coś wyjątkowego, ten makaron szybko dołączy do Twoich ulubionych.

Składniki na makaron z karmelizowanym porem:

  • 180g makaronu wstążki
  • 2-3 plasterki boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki starkowanego sera parmezan
  • świeża pietruszka
  • skórka z ½ cytryny

 

Jak przygotować makaron z karmelizowanym porem?


Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Na suchej patelni usmażyć boczek, do momentu, aż będzie chrupiący. Odłożyć na bok.Pora obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek pokroić na bardzo drobną kosteczkę.Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek - rozgrzać oliwę, wrzuć pora i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż por zmięknie. Dodać miód i smażyć, aż por się lekko skarmelizuje.Całość zalać śmietanką, dodać 2 łyżki parmezanu i musztardę francuską. Wymieszać. Dodać makaron i ponownie wymieszać. Jeżeli danie jest zbyt gęste, można dodać odrobinę gorącej wody. Podawać od razu po przygotowaniu, posypane pokrojonym na mniejsze kawałki chrupiącym boczkiem, otwartą skórką z ½ cytryny i 1 łyżką parmezanu.


Drukuj przepis

Kategorie przepisów