Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem

Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem

Przekonywanie dzieci do brukselki jest praktycznie z góry skazane na niepowodzenia, co poniektórych dorosłych też zapewne nie przeciągnę na drugą stronę barykady, a to głównie za sprawą wieloletniego umartwiania się na tymi maleńkimi kapustkami i usilnym topieniem ich w odmętach zupy warzywnej. Szczerze, zupełnie mnie nie dziwi, że została owiana tak niechlubną sławą, gdyż sama dobrze pamiętam, iż ten smak i konsystencja pozostawiał wiele do życzenia. Jednak tej zimy zdecydowanie odczarowałam brukselkę, przekonana iż musi istnieć jakieś inne zastosowanie, na te skądinąd śliczne warzywo, postanowiłam karmelizować je na patelni i w końcu łączyć z przyprawami, a co w szczególności ważne, nie doprowadzać do rozgotowania. Brukselki okazały się być łaskawe dla mnie i pokazały swoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby użyć tylko świeżej brukselki, o wersji mrożonej możecie zapomnieć na zawsze, w poszukiwaniu kiełbasy poczyńcie wszelkie starania o dostanie tej najlepszej, w innym przypadku lepiej w ogóle ją pominąć w przepisie.


Zdjęcie - Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 4 porcje:
Czas przygotowania: 25 min

400 g makaronu callabrini (lub świderki)
4 białej, surowej kiełbasy
200 g świeżej brukselki
1 winne jabłko
1 mała papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
ok 3 łyżki olej rzepakowego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz



Przygotowanie:



1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, mięso kiełbasy wyjmujemy z osłonek, cebulę siekamy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę
2. Na patelnię wrzucamy cebulę, kiedy zmięknie dodajemy mięso kiełbasy, smażymy rozdrabniając mięso na mniejsze cząstki, dodajemy czosnek, doprawiamy całość solą, pieprzem, tymiankiem
3. Z brukselek usuwamy wierzchnie, brzydkie listki, kroimy na połówki, większe można na ćwiartki i wrzucamy na patelnię do kiełbasy i cebuli, przesmażamy aż brukselka zmięknie i się zrumieni
4. Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, chilli drobno siekamy, dodajemy wszystko na patelnię do pozostałych składników
5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku
6. Łączymy makaron z zwartością patelni, podajemy natychmiast


Zdjęcie - Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów