Makaron w sosie dyniowym
Wspaniała propozycja dania obiadowego, makaron w sosie dyniowym z aromatyczną szałwią i parmezanem.
Do przygotowania tego smacznego dania potrzebny jest krótki makaron Fusilli lub makaron Penne lub taki jaki lubicie.
Także doskonałym dodatkiem będzie Pancetta lub kiełbaski wieprzowe oraz nieodzowna dynia najlepiej piżmowa ugotowana i zmiksowana na puree.
Makaron w sosie dyniowym to pożywne i smaczne danie na obiad dla całej rodziny.
Składniki na makaron w sosie dyniowym:
500 g dyni piżmowej
200 g makaronu krótkiego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
120 g boczku lub 2 kiełbasy wieprzowe
1/2 szklanki bulionu warzywnego
200 ml smietany kremówki 30%
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/4 łyżeczka chili w proszku
kilka listków swieżej szałwii
1/2 pęczka swieżej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
1/4 szklanki startego parmezanu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Jak wykonać makaron w sosie dyniowym?
Dynie obrać, usunąć pestki i włókna. Ugotować w wodzie do miękkosci.
Przecedzić, zmiksować na puree.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg. przepisu na opakowaniu producenta.
Odcedzić, odstawić.
Na rozgrzanej patelni dodać 3 łyżki oliwy.
Boczek pokroić w kostkę lub kiełbaski w talarki bez osłonki.
Smażyć do zarumienienia, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Dodać puree, przyprawy, wymieszać i dusić do połączenia się aromatów.
Podlać bulionem warzywnym, dodać ugotowany al dente makaron.
Wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem.
Przed podaniem wymieszać z kremówką, posypać drobno pokrojoną natką i startym parmezanem.
Makaron w sosie dyniowym podawać na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Smacznego !