Makaron w sosie brokułowo - serowym


A ryzykujesz niewiele, może tylko zazdrosne spojrzenia współpracowników ;)




4 duże pieczarki
1 średnia cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
kawałek zielonej chilli (ilość zależna od upodobań)
ok. 8 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol)
1 mocno dojrzały ser camembert bez dodatków
ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
masło klarowane lub olej, sól, pieprz, mała szczypta oregano (świeże lub suszone)
1 nieduża (ok. 12 cm) kiełbaska z czosnkiem niedźwiedzim (lub inna wędzona, czosnkowa)
*** w wersji wegetariańskiej bez kiełbasy
Do podania: ugotowany makaron (opakowanie 500g wystarczy dla 5-6 osób)
Jak zrobić sos serowo - brokułowy? Brokuł umyć, odciąć łodygę, obrać i drobno pokroić. Kwiat podzielić na małe różyczki. Cebulę, marchewkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. Chilli posiekać. Kiełbasę pokroić w bardzo małą kosteczkę. Sery pokroić na mniejsze kawałki.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać kilka łyżek klarowanego masła. Wrzucić cebulę, chilli, czosnek, marchewkę i posiekaną łodygę brokuła. Smażyć ok. 2-3 min po czym dodać pokrojoną kiełbasę, różyczki brokuła i pieczarki. Doprawić pieprzem - nie solić (sery są bardzo słone).
Smażyć mieszając, aż brokuł trochę zmięknie, po czym wlać pół szklanki gorącej wody i gotować w odkrytym rondlu przez kilka minut (brokuł powinien pozostać półtwardy i powinien zachować ładny, żywozielony kolor).
Na koniec dodać obydwa sery, oregano i śmietankę. Gotować, aż sery się rozpuszczą. Spróbować i jeśli trzeba dodać odrobinę soli.
Podawać z dowolnym makaronem (u mnie tricolor).
Smacznego :)