Makaron po chińsku

Makaron po chińsku
Ten makaron odkryłam już dosyć dawno temu i gości on od tego czasu na moim stole dosyć często. Nadaje on potrawie specyficzny charakter, wprowadza w bardziej chińskie smaki. Mowa tu o TYM makaronie.
Dzisiaj proponuję wersję bezmięsną. Jest idealna kiedy nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, a macie ochotę na coś na prawdę dobrego :) Polecam.

MAKARON PO CHIŃSKU (wersja bezmięsna)

Zdjęcie - Makaron po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na jedną porcję):

- około 70 gram suchego makaronu (dokładnie TEGO)
- pieczarki
- por
- marchewka
- pietruszka (korzeń)
- parę różyczek brokuła
- parę plasterków cukinii (można ją także zetrzeć obieraczką do warzyw, bardzo fajnie wtedy wygląda)
- sos sojowy ciemny
- olej (najlepiej sezamowy)

Na oleju podsmażamy por, następnie dodajemy (startą na tarce z dużymi oczkami) marchewkę i pietruszkę, a także pieczarki, brokuła i cukinię. Wszystko podsmażamy aż nie zmięknie i się nie zarumieni. Następnie dodajemy na patelnię ugotowany według informacji na opakowaniu makaron, polewamy sosem sojowym (według uznania), chwilę wszystko razem smażymy. Można całość posypać też sezamem.
Gotowe!
Smacznego :)

Zdjęcie - Makaron po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów