Makaron. Pesto. Łosoś.
Kolejny upalny dzień. Mimo że nie chce się tak jeść jak zazwyczaj to jednak coś ugotować trzeba. Dziś będzie to coś na szybko, by w kuchni spędzić jak najmniej czasu i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania. Ponad to danie proste i właśnie dlatego tak smaczne.
Makaron z pesto z rukoli i łososiem
składniki:
dla 3 osób
- ulubiony makaron
- 3 filety z łososia
skladniki na pesto:
- 2 spore garście rukoli
- 0,5 ząbka czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki orzechów laskowych
- sól, pieprz
wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy pesto. Umytą i osuszoną rukolę wraz z orzechami, oliwą, czosnkiem miksujemy na jednolita masę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z pesto. Nakładamy na talerz. Pod koniec gotowania makaronu przygotowujemy łososia. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę makadamy na makaron.