Makaron penne z selerowym pesto
Penne z dodatkiem selerowego pesto , to propozycja na zdrowe , smaczne i aromatyczne danie makaronowe. Tak jak do każdego pesto potrzebujemy świeżych zielonych liści /dziś selera/ , oliwę z oliwek , migdały
i starty ser typu parmezan /użyłam włoski, owczy ser pecorino romano/. Jeśli pesto przygotujemy nieco wcześniej /można przechowywać w lodówce kilka dni/ , to przygotowanie tego dania zajmie nam zaledwie tyle czasu ile potrzebujemy na ugotowanie makaronu.
Składniki:/ 2 porcje/
- 200 g makaronu
- garść zielonych liści selera
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego sera pecorino romano /lub parmezan/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g obranych migdałów
- 2 kostki lodu
- sól morska /do smaku/
- pieprz mielony kolorowy
Wykonanie:
Umyte, osuszone licie selera /bez łodyżek/ wrzucić do blendera. Dodać czosnek, ser, migdały , lód i dolewając stopniowo oliwę zblendować. Doprawić do smaku solą Makaron ugotować al dente. Przecedzić i przesypać ponownie do garnka. Dodać kilka łyżek pesto / w-g własnego
uznania/ . Wymieszać i przełożyć na talerze.