Makaron pełnoziarnisty na słodko
Dziesiejszy wpis to coś specjalnego dla łasuchów: makaronna słodko. Myśląc o tym przepisie przed oczami mam obrazek z dzieciństwa: pryzma makaronu z twarogiem, oblana musem z truskawek. Było to moje ulubione danie obiadowe.
Przepis poniżej bazuje na serku mascarpone, soku z pomarańczy i bakaliach. Do przepisu wykorzystałam pyszny i zdrowy makaron pełnoziarnisty. Gwarantuję wam, że jest równie smaczny jak ten z mojego dzieciństwa. Do przygotowania czterech porcji będziecie potrzebować:
250g serka mascarpone
50g śmietany kremówki
garść orzechów włoskich
20 g skórki pomarańczowej
sok z jednej, niewielkiej pomarańczy
garść rodzynek
3 łyżki brązowego cukru
1 jabłko
1 gruszka
300 g pełnoziarnistego makaronu penne
W rondelku, na małym ogniu wymieszajcie serek mascarpone i śmietanę kremówkę, nie doprowadzając do zagotowania składników. Kiedy uzyskacie jednolity krem wsypcie cukier. Następnie obierzcie jabłko, gruszkę i pokrójcie je w drobną, centymetrową kostkę. Owoce wsypcie do sosu. Dolejcie do niego również sok z pomarańczy. Gotujcie 2 minuty. Pod koniec gotowania dodajcie bakalie: sparzone rodzynki, skórkę pomarańczy i roztarte w moździerzu orzechy włoskie.
Po wymieszaniu sosu z makaronem, danie posypcie owocami granatu dla zbalansowania słodkiego smaku potrawy. Pamiętajcie też o włoskiej zasadzie dotyczącej łączenia makaronów z sosami: makaron dodajemy do sosu, a nie sos do makaronu. Co to znaczy? Zawsze wrzucajcie makaron do sosu (najlepiej do garnka, w którym gotowany był sos), nigdy nie polewajcie sosem suchego makaronu.
Nie ma takiej możliwości by to danie nie posmakowało wielbicielom słodkości!