Makaron łazanki
Smaczny makaron domowej roboty w kształcie łazanek, nadaje się do kapusty z pieczarkami czy klusek z makiem pycha...
4 JAJKA
200 ml CIEPŁEJ WODY
1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
1/4 ŁYŻECZKI SOLI
700 g MĄKI PSZENNEJ
Rozbełtać jajka w misce, dodać sól, roztopione masło i ciepłą wodę - powoli wsypując mąkę wyrabiać ciasto na jednolitą masę aż wszystkie składniki ładnie się połączą a ciasto będzie jędrne i sprężyste a po przekrojeniu pojawią się pęcherzyki - ciasto wyrabiam ręcznie ok 10 minut po połączeniu się składników gdy się mocno klei dodaje trochę jeszcze mąki. Odstawiam przykryte w chłodne miejsce na ok 1 godzinkę. Następnie dzielę na porcje i rozwałkowuję w maszynce do makaronu na cienkie paski przesypując je mąką i krojąc rondelkiem na łazanki po czym przekładam na ścierkę do wysuszenia. Jeżeli jednak nie chcemy suszyć wystarczy wrzucić na gorąca osolona wodę z dodatkiem oleju gotować ok 4-5 minut zależy od grubości makaronu.
Smacznego