Makaron kółka/ruote/ z jagodami
Choć jesień zbliża się małymi kroczkami i jagody muszą ustapić miejsca jesiennym owocom , w mojej kuchni panuje wciąż letni nastrój.....a makaron z jagodami serwuję na zakończenie wakacji...
Takie danie makaronowe można podać na deser, ale można równiez zaserwować na letni obiad. Smakuje jak nasze ukochane pierożki z jagodami i śmietaną. Niewielka różnica w smaku, ale za to wielka oszczędność czasu!!!
Składniki: /2 porcje/
- 160 g makaronu kółka /ruote/
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Na poniższym zdjeciu widać 2 rodzaje ugotowanego makaronu kółka/ruote/. Makaron po lewej stronie to nasz rodzimy produkt.Ten po prawej to oryginalny makaron włoski. Różnica widoczna, a komentarz zbedny.......... Wykonanie: Makaron ugotować /al dente/w osolonej wodzie. Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Jagody zmiksować/ pozostawic kilka do dekoracji/. Połowę śmietany połaczyć z musem jagodowym . Umieścić na dnie głębokich talerzyków. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i letni przełożyć do talerzy z jagodową śmietanką. Polać pozostałą śmietaną, ozdobić jagodami i listkami mięty.