Makaron casarecce z czerwoną cebulą
Makaron z czerwoną, karmelizowaną cebulą to propozycja na szybkie i bardzo smaczne danie, a połączenie tych dwóch prostych skadników daje bardzo zaskakujący efekt końcowy.
Bardzo lubię surową, czerwoną cebulę jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, ale jeszcze bardziej lubię ją w postaci konfitury przygotowanej z dodatkiem czerwonego wina, miodu i octu balsamicznego, podawanej do pieczywa ,serów, mięs i wędlin. Karmelizowana cebula stanowi również doskonały dodatek do makaronu.Właśnie to sprawdziłam....
Składniki:/4 porcje/
- 320 g makaronu casarecce
- 2 czerwone cebule
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 szklanki czerwonego ,wytrawnego wina
- majeranek świeży lub suszony
- orzeszki piniowe do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Obraną cebulę pokroić w krążki.
-Nagłębokiej patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać cebulę, delikatnie zeszklić.
-Posypać cukrem, solą, pieprzem, wymieszać i podsmażyć kilka minut do lekkiego skarmelizowania cebuli.
-Wlać wino i gotowaćna małym ogniu do całkowitego płynu.
-Ugotować makaron w/g zaleceń producenta.
-Do miękkiej, ale nie rozgotowanej cebuli dodać odcedzony makaron , doprawić do smaku i wymieszać.
-Można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu dla uzyskania kremowej konsystencji.
-Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i udekorować listkami majeranku.