Mak z truskawkami
Mak, to jedna z tych rzeczy, którą kupuję bardzo rzadko. Jedna nieduża torebka starcza mi niemal na rok, ponieważ maku używam właściwie tylko do posypywania bułeczek i chleba, a i to czynię niezbyt często. A gdy piekę makowiec, używam gotowej masy makowej i doprawiam ja po swojemu. Nie kupuję maku i nie mielę go sama.
Tak więc mam do wykończenia torebkę maku, w której nie widać jeszcze dna, a została otwarta dość dawno i wypadałoby ją wreszcie skończyć.
Zaczęłam od muffinek, które zrobiłam dziś rano. Do masy oprócz jogurtu dodałam mak, a także po jednej mrożonej truskawce na każde ciastko. Okazało się, że mak i truskawki, to bardzo dobre połączenie. Przepis na pewno powtórzę latem ze świeżymi truskawkami. A teraz, gdy mam je jeszcze w zamrażarce, zrobię niedługo podwójną porcję tych muffinek!
Fajnie jest odkrywać nowe, udane połączenia smaków. Dziś odkryłam mak i truskawki :)
Zapraszam na pyszne muffinki!
Jogurtowe muffinki z makiem i truskawkami
10 szt
1 szkl. mąki
0.5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka maku
0,5 szkl. jogurtu naturalnego
0,25 szl. oleju
1 jajko
10 truskawek
Sypkie składniki połączyć w jednej misce, a mokre w drugiej. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia się składników i rozłożyć do 10 foremek muffinkowych. Do każdej włożyć po jednej truskawce.
Piec w temp. 180C przez 23-25 min.