Majonez mamy Heleny
Składniki
- 2 gotowane żółtka
- 1 surowe żółtko
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- ok. 1 - 1,5 szkl. oleju Kujawskiego 3 ziarna
Przygotowanie Ugotowane żółtka ucieraj (miksuj) z surowym żółtkiem, dodając 1 lub 2 łyżeczki musztardy, sól i czarny pieprz. Wlewaj powoli olej, ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również dodać trochę octu jabłkowego oraz granulowanego czosnku.
Historia przepisu z szuflady mamy Heleny:
"Przepis ten na świetny majonez z oleju kujawskiego zapisała mi ponad 20 lat temu moja mama Helena. Od tego czasu zawsze na święta i uroczystości domowe przyrządzam ten majonez. Smakuje rewelacyjnie i niepowtarzalnie. Duża w tym zasługa dobrego oleju z Kruszwicy. I dziś, kiedy mama już odeszła, pozostał mi po Niej wspaniały przepis. Kartka, jak widać zażółcona i poplamiona, ale będzie pamiątką dla moich dzieci, które też już ucierają wg tego przepisu majonez mamy Heleny."