Magiczne ciasto czekoladowe

Magiczne ciasto czekoladowe
Zdjęcie - Magiczne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto czekoladowe a la biszkopt z budyniem
Dlaczego magiczne? Bo niepozorna czekoladowa masa, którą wkładamy do piekarnika, w trakcie pieczenia rozdziela się na trzy warstwy. Ok, pewnie więcej tu nauki niż magii, ale czasem miło pozostać w pewnej nieświadomości
Górna przypomina biszkopt, środkowa kremową masę budyniową, a dolna konsystencją bliska jest flanowi (powiedzmy taki gęstszy, zbity budyń). Całość cudownie czekoladowa - w smaku i aromacie. Nie za słodka i lekko wytrawna, dzięki dużej zawartości ciemnego kakao.

Zupełnie nietypowe ciasto, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Poza tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym dość efektowne. Nas zachwyciło! Do tego stopnia, że zostało zjedzone w niecałą godzinę po sesji zdjęciowej :)

PS Ciasto robiłam na razie dwa razy i przyznam, że przy pierwszym podejściu zaklinałam piekarnik żeby tylko się udało. Za drugim razem też wyszło idealnie, więc pokładam nadzieję, że to nie przypadek i przyjmuję "magię" tego ciasta za pewnik. Polecam!

Zdjęcie - Magiczne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki przepis pochodzi z bloga Pasteles de colores
  • 4 jajka (oddzielne żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka wody
  • 150 g cukru
  • 125 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 65 g mąki
  • 50 g niesłodzonego kakao, z niską zawartością tłuszczu
  • 1/2 l ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej

Piekarnik nagrzać do 160 stopni (termoobieg 140).
Żółtka porządnie utrzeć z cukrem i wodą, po czym dodać esencję waniliową oraz masło i ponownie użyć miksera. Do powstałej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewać powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodać ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodać jedną czy dwie łyżki piany i wmieszać - i tak do zużycia całej.
Formę 20x20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Następnie przelać do niej ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godziny - u mnie 55 minut. Wyjęłam ciasto, gdy cały wierzch był już ścięty i lekko zarumieniony. Po upieczeniu trzymać ciasto około godziny przy zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzić już przy uchylonym. Wystudzone ciasto wstawić na kilka godzin/na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce lub temp. pokojowej - nam bardziej smakowało "cieplejsze" niż takie prosto z lodówki.

Zdjęcie - Magiczne ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów