Magiczne ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe a la biszkopt z budyniem
Dlaczego magiczne? Bo niepozorna czekoladowa masa, którą wkładamy do piekarnika, w trakcie pieczenia rozdziela się na trzy warstwy. Ok, pewnie więcej tu nauki niż magii, ale czasem miło pozostać w pewnej nieświadomości
Górna przypomina biszkopt, środkowa kremową masę budyniową, a dolna konsystencją bliska jest flanowi (powiedzmy taki gęstszy, zbity budyń). Całość cudownie czekoladowa - w smaku i aromacie. Nie za słodka i lekko wytrawna, dzięki dużej zawartości ciemnego kakao.
Zupełnie nietypowe ciasto, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Poza tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym dość efektowne. Nas zachwyciło! Do tego stopnia, że zostało zjedzone w niecałą godzinę po sesji zdjęciowej :)
PS Ciasto robiłam na razie dwa razy i przyznam, że przy pierwszym podejściu zaklinałam piekarnik żeby tylko się udało. Za drugim razem też wyszło idealnie, więc pokładam nadzieję, że to nie przypadek i przyjmuję "magię" tego ciasta za pewnik. Polecam!
Składniki przepis pochodzi z bloga Pasteles de colores
- 4 jajka (oddzielne żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, stopionego i wystudzonego
- 65 g mąki
- 50 g niesłodzonego kakao, z niską zawartością tłuszczu
- 1/2 l ciepłego mleka
- szczypta soli
- opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (termoobieg 140).
Żółtka porządnie utrzeć z cukrem i wodą, po czym dodać esencję waniliową oraz masło i ponownie użyć miksera. Do powstałej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewać powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodać ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodać jedną czy dwie łyżki piany i wmieszać - i tak do zużycia całej.
Formę 20x20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Następnie przelać do niej ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godziny - u mnie 55 minut. Wyjęłam ciasto, gdy cały wierzch był już ścięty i lekko zarumieniony. Po upieczeniu trzymać ciasto około godziny przy zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzić już przy uchylonym. Wystudzone ciasto wstawić na kilka godzin/na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce lub temp. pokojowej - nam bardziej smakowało "cieplejsze" niż takie prosto z lodówki.