Maczek z jabłkami
Czasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć coś pysznego i zachwycającego wyglądem i smakiem. Weźmy na przykład taki maczek - to nic innego jak ciasto biszkoptowe z dodatkiem maku, który sprawia że wygląda efektownie i przyjemnie chrupie, a do tego jabłka w galaretce, u mnie truskawkowej, która nadała im ładnego różowego koloru. A na wierzchu obowiązkowo warstwa polewy czekoladowej, tym razem takiej tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam na przepis.
Ciasto (blaszka 23x33 cm):
- 5 jajek
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 120 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić)
- szczypta soli
oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana
będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się
rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąki,
proszek do pieczenia i mak, mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki (użyłam truskawkowych)
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy.
Ciasto makowe przekrawamy na pół i rozprowadzamy na nim równomierną warstwą ostudzone jabłka.
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.
Gotową polewą dekorujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.