Maccheroni z dynią
Składniki: 200 g makaronu Maccheroni, 1 szklanka pokrojonej w 1 cm kostkę dyni, 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 1/2 szklanki bulionu, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki serka mascarpone, sól,pieprz
Do podania:prażone pestki dyni, tarty parmezan, listki świeżej szałwii
Przygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.