Maandazi

Maandazi

Maandazi to afrykańskie pączki - pyszne, kokosowe z nutą kardamonu. Jedyna ich wada, to to że są dosyć tłuste, chociaż mnie osobiście to nie przeszkadza. Przepis znalazłam w starym numerze "Mojego gotowania".

Zdjęcie - Maandazi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej (30 dag)

5 łyżek cukru

150 ml mleka kokosowego

łyzka grubo mielonego kardamonu

łyzka drożdży

olej do smażenia


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic gładkie ciasto.  Odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość.

Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wyciąć trójkąty (bok. ok 3 cm) i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.

Kategorie przepisów