Maandazi
Maandazi to afrykańskie pączki - pyszne, kokosowe z nutą kardamonu. Jedyna ich wada, to to że są dosyć tłuste, chociaż mnie osobiście to nie przeszkadza. Przepis znalazłam w starym numerze "Mojego gotowania".
Składniki:
1 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej (30 dag)
5 łyżek cukru
150 ml mleka kokosowego
łyzka grubo mielonego kardamonu
łyzka drożdży
olej do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic gładkie ciasto. Odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość.
Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wyciąć trójkąty (bok. ok 3 cm) i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.