LUSSE BRÖD
W dniu św. Łucji (13-go grudnia) obchodzone jest w Szwecji święto światła , które jest jednocześnie zapoczątkowaniem bożonarodzeniowych przygotowań. Tradycyjnie tego dnia piecze się szafranowe bułeczki o fantazyjnych kształtach. Nie dodaje się do nich jajek , a żółty kolor zyskują właśnie dzięki szafranowi. Są różne przepisy na Lusse Bröd (czy też Lussekatter) - który z nich jest najbardziej zbliżony do oryginału ? - tego nie wiem. Mój pochodzi z książki "The book of bread" Christine Ingram i Jennie Shapter.
Składniki na 12 bułeczek:
- 120 ml mleka
- szczypta szafranu
- 400 g mąki białej chlebowej
- 50 g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g drobnego cukru
- 25 g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
- 120 ml ciepłej wody
- kilka kropli esencji migdałowej
- 50 g masła
Do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżk wody
Mleko zagotować w małym garnuszku , dodać szafran , zdjąć z ognia i zostawić na ok. 15 minut.
Mąkę wymieszać z migdałami , solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w wodzie drożdże , szafranowe mleko i esencję migdałową. Dobrze wymieszać , a następnie dodawać stopniowo miękkie masło. Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać około 5 minut , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski , przykryć folią i zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę , lekko zagnieść , podzielić na 12 jednakowej wielkości kawałków , toczyć wałeczki i formować różne kształty (takie jak na zdjęciu).
Bułeczki w kształcie litery "S" i "U" formujemy z pojedynczych wałeczków , a "gwiazdkę" z dwóch (1 z 12 kawałków dzielimy jeszcze na połowę , żeby uformować 2 cieńsze wałeczki). Układać na lekko natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i piec około 15 minut w temp. 200 st.C.