Łosoś zapiekany z mozzarellą
Składniki
- 800 g filetu z łososia (4 szt.)
- 100 g cebuli
- 100 g sera mozzarella
- 30-40 g parmezanu
- 3-4 łyżki majonezu
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C.
Natłuść olejem Kujawskim 3 ziarna blaszkę do zapiekania.
Umieść filety z łososia na blasze, skrop Kujawskim 3 ziarna, dopraw wyraźnie solą oraz pieprzem i ułóż na każdym cienkie plasterki cebuli.
W małej miseczce wymieszaj majonez, sok z cytryny, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozsmaruj na filetach z cebulą i posyp je startą mozzarellą z parmezanem.
Włóż do piekarnika i piecz przez 15-18 min. Następnie włącz funkcję grilla i piecz jeszcze przez 2-5 min, aż ser się zarumieni.
Porada:
Zamiast mozzarelli możesz użyć dowolnego, ulubionego sera żółtego.
Dodatek oleju Kujawskiego 3 ziarna sprawi, ze łosoś pozostanie soczysty, a dzięki dodatku oleju z pestek dyni, nabierze bardzo przyjemnego aromatu. Polecam!
Przepis pochodzi z karmelowy.pl