Łosoś zapiekany z mozzarellą

Łosoś zapiekany z mozzarellą

Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś zapiekany z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 800 g filetu z łososia (4 szt.)
  • 100 g cebuli
  • 100 g sera mozzarella
  • 30-40 g parmezanu
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C.

 

Natłuść olejem Kujawskim 3 ziarna blaszkę do zapiekania.

Umieść filety z łososia na blasze, skrop Kujawskim 3 ziarna, dopraw wyraźnie solą oraz pieprzem i ułóż na każdym cienkie plasterki cebuli.

 

W małej miseczce wymieszaj majonez, sok z cytryny, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozsmaruj na filetach z cebulą i posyp je startą mozzarellą z parmezanem.

 

Włóż do piekarnika i piecz przez 15-18 min. Następnie włącz funkcję grilla i piecz jeszcze przez 2-5 min, aż ser się zarumieni.

 

Porada:

Zamiast mozzarelli możesz użyć dowolnego, ulubionego sera żółtego.

 

Dodatek oleju Kujawskiego 3 ziarna sprawi, ze łosoś pozostanie soczysty, a dzięki dodatku oleju z pestek dyni, nabierze bardzo przyjemnego aromatu. Polecam!

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów