Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Zdjęcie - Łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • 300 g świeżego ciasta francuskiego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g pora
  • 1 żółtko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Pieczarki i pora pokrój nożem w cienkie plasterki.

Podsmaż je na patelni na Oliwierze. Gdy się zarumienią – przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp posiekanym koperkiem. Odstaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Łososia podziel na 2 porcje. Każdą ułóż na połowie płatu ciasta francuskiego, oprósz solą i pieprzem. Na rybie ułóż warzywa z patelni i zawiń w ciasto.

Przygotowane porcje przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp sezamem.

Zdjęcie - Łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200°C. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 45 minut

Okazja: obiad/kolacja

Poziom trudności: średnie

Zdjęcie - Łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów