Łosoś z sosem z mango
W związku z tym, że ostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję:) Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam ryby i owoce morza postawiłam na bezpiecznego łososia, którego nawet mój połówek toleruje. Postanowiłam poszukać czegoś innego niż zwykle i takim też sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii Smaku, a że miałam akurat mango pod ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem z mango, którego podałam z fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Łosoś z sosem z mango(2 porcje)
Składniki na łososia:
- 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 1 łyżeczka brązowego cukru (po zamarynowaniu)
Składniki na sos:
- 1 mango
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub brązowego cukru
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka oliwy
- mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego
- fasolka szparagowa ugotowana na parze lub z wody do podania
Przygotowanie:
- W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż do powstałej marynaty łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera zmiksuj miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem klonowym, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym, do otrzymania jedwabistego sosu . Przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 230 stopni C z termoobiegiem.
- Wyjmij łososia z marynaty i ułóż go na blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 6 – 8 minut.
- W międzyczasie przelej marynatę do rondelka, wmieszaj łyżeczkę brązowego cukru i gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje.
- Wyjmij łososia z piekarnika i wyłóż go na talerze, posmaruj zredukowaną marynatą i polej sosem z mango.
- Fasolkę szparagową wrzuć do rondelka z sosem z marynaty, dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerze z łososiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Roasted salmon with mango sauce(2 servings)
Ingredients for the salmon:
- 2 salmon fillets without skin (approx. 150 g each)
- 4 tablespoons soy sauce
- 1 1/2 tablespoons maple syrup or 1 tablespoon brown sugar
- 1/2 tablespoons lime juice
- 2 teaspoons grated ginger
- 1 clove garlic, finely minced
- 1 teaspoon brown sugar
Ingredients for manago sauce:
- 1 ripe mango
- 1 tablespoon rice vinegar or white wine vinegar
- 1 tablespoon lime juice
- 2 teaspoons maple syrup or brown sugar
- 2 teaspoons grated ginger
- 1 teaspoon olive oil
- a small pinch of salt or 1 teaspoon fish sauce
- green beans, cooked or steamed for serving
Preparation:
- In a medium bowl mix the soy sauce, maple syrup, lime juice, ginger and garlic. Add salmon to marinate and set aside for 1 hour.
- To prepare the sauce, place in a blender container flesh of a mango, vinegar, lime juice, maple syrup, ginger, olive oil and salt or fish sauce and mix until silky smooth. Transfer to a saucepan and cook over low heat for approx. 4 minutes until thickened.
- Preheat the oven to 230 oC with fan on.
- Remove the salmon from the marinade and place it on a baking tray. Place in the preheated oven and bake for approx. 6 – 8 minutes.
- In the meantime, pour the marinade into a saucepan, stir in a teaspoon of brown sugar and cook for a few minutes until thickened.
- Remove the salmon from the oven and brush with reduced marinade, place on the plates and pour over he sauce with mango.
- Toss green beans into a saucepan with the rest of reduced marinade, mix and serve with salmon.
Enjoy!