Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym

Zdjęcie - Łosoś w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny, marynowany łosoś duszony w białym winie w delikatnym sosie koperkowym. Wspaniałe danie na tą porę roku. Imbir i rozmaryn dają rybie wspaniały aromat, sos koperkowy wspaniale współgra w tak przyrządzonym łososiem. Podany na świeżych liściach szpinaku, ale dobrze sprawdzi się też rukola czy młode liście sałaty.
Danie zdrowe i pełnowartościowe – idealne na każdy dzień i każdą okazję.

SKŁADNIKI:
1 filet z łososia ze skórą
świeży szpinak lub rukola
1/4 szklanki białego wina
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1 gałązka rozmarynu
sos koperkowy:
300 ml bulionu:rybnego lub warzywnego
1 łyżka koperku – świeży lub suszony
150 ml kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem i obtocz w niej łososia. Pozostaw tak rybę na minimum pół godziny.
Patelnię teflonową mocno rozgrzej i połóż rybę (na suchej patelni). Obsmaż lekko z dwóch stron, a następnie połóż filet na patelni skórą do dołu, wlej wino i duś na małym ogniu około 7-8 minut.W razie konieczności dolej odrobinę wina.
Zdejmij rybę z ognia, przełóż na talerz ze szpinakiem bądź rukolą.
Bulin podgrzej w garnku, odlej 1/3 szklanki – wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Śmietanę z mąką wlej do gorącego bulionu i gotuj chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Wsyp koperek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem koperkowym polej łososia i podawaj.

Smacznego icon smile Łosoś w sosie koperkowym

Zdjęcie - Łosoś w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów