Losos w sosie...
No wlasnie, natchnienia na ten sos szukalam i szukalam, bo strasznie za mna losos chodzil. Mialam ochote zrobic go z jakims makaronem z dodatkiem fajnego sosu. Niestety jakos nigdzie nie natknelam sie na sos, ktory by mnie od razu zachwycil.
Kolejny raz sprawdzilo sie wiec powiedzenie, ze "potrzeba matka wynalazkow" i sama sobie wymyslilam sosik. Przypomnialy mi sie po troszku te przepisy, ktore wetrowalam, dorzucilam pare swoich pomyslow i danie z lososia i makaronu okazalo sie calkiem smaczne. Moj Maz nawet zazyczyl sobie to cudo czesciej hihiihih. Dziecku tez smakowalo, mimo ze sam sos byl dosc kwaskowy, z mocnym aromatem musztardowym.
Penne z lososiem w sosie musztardowo-ogorkowym
skladniki:
1 kubek makaronu penne
300g swiezego lososia
3 ogorki konserwowe
3 lyzki masla
sol, pieprz
2 lyzeczki musztardy z calymi ziarenkami gorczycy
okolo 50 ml smietany
300ml wody
bulion w kostce - polowa
koperek
1 lyzka maki do zaciagniecia sosu
wykonanie:
Lososia kroimy w kostke i skrapiamy go cytryna, odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke masla i podsmazamy na nim ogorki konserwowe pokrojone w slupki. Dodajemy 300ml wody i pol kostki bulionowej. Gotujemy okolo 3 minuty.
Dodajemy smietane i 2 lyzki musztardy. Dokladnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Jak ktos musi to mozna osolic, ale uwazam, ze sol jest tu zbedna. Dorzucamy koperek, ilosc wedlug uznania. Doprowadzamy do wrzenia i zageszczamy sos maka rozrobiona z odrobina wody. Gotujemy jeszcze piec minut i sos gotowy.
W tym samym czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
Na pozostalym masle smazymy naszego lososia pokrojonego w kostke. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy do gotowego sosu.
Dobrze jest wrzucic do sosu makaron i delikatnie wymieszac. Dzieki temu danie nie bedzie szybko zimne, a sos lepiej oblepi makaron.
Smacznego!