Łosoś w porach

Łosoś w porach

Zdjęcie - Łosoś w porach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne, lekkie i aromatyczne danie z łososiem w roli głównej. Pory dodają słodkawego smaku, a musztarda z gorczycą dodaje daniu charakteru. Łosoś w tej formie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam!

SKŁADNIKI:
ok. 500 g fileta łososia bez skóry
4 długie pory
3 łyżki musztardy francuskiej
sól morska, pieprz
cytryna

Filet umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, lekko posól, popieprz i posmaruj lekko musztardą francuską. Z porów odetnij zielone części i zostaw jak najdłuższą, białą część. Pory przekrój wzdłuż, podziel na pojedyncze listki i zblanszuj ( na kilkanaście sekund włóz do gorącej wody), by zmiękły.
Każdy kawałek łososia owiń liśćmi pora.
Rybę gotuj na parze około 12 minut lub zawiń w folie aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Doskonale smakowały z dodatkiem zielonych szparagów.

SMACZNEGO icon smile Łosoś w porach

Zdjęcie - Łosoś w porach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów