Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim
Uwielbiam łososia. A wy?

Łosoś w cieście francuskim
  • 800-1000g filetu z łososia
  • 250g świeżego szpinaku
  • 200g sera lazur blue
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • tapenada z oliwek (przepis)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • masło
  • 1 jajko
Zdjęcie - łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW rondlu rozpuścić masło i udusić szpinak, dodać pokrojony ser lazur, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera. Na jednym płacie ciasta francuskiego rozprowadzić szpinak, położyć posolony filet łososia i przykryć warstwą tapenady.

Zdjęcie - łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa wierzchu ułożyć drugi płat ciasta, skleić, ew ozdobić i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut do napuszenia się i zrumienia ciasta.

Zdjęcie - łosoś w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów