Łosoś teriyaki
Łosoś przyrządzony w ten sposób jest soczysty, idealnie doprawiony, słodkawy. Przepyszny. Doskonale pasuje do niego makaron ryżowy doprawiony również sosem teriyaki, skropiony odrobiną oliwy i wymieszany z malutkimi pomidorkami i zieloną fasolką. Taki makaron jest jeszcze lepszy lekko podpieczony, ale to już raczej bez dodatku pomidorków - lepiej dodać je po zdjęciu patelni z ognia i dobrze wymieszać całość. Wtedy pomidorki nie stracą jędrności i nie musimy się obawiać, że przy jedzeniu zostanie nam mnóstwo pomidorowych skórek między zębami:) No chyba, że je wcześniej zblanszujemy i obierzemy.
źródło przepisu: magazyn "Kuchnia" (przepis Tomka Woźniaka, lekko przeze mnie zmodyfikowany)
Łosoś teriyaki
Składniki:
- 500g oczyszczonego z łusek łososia ze skóra
- 10 łyżek sosu teriyaki
- odrobina soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 300g makaronu ryżowego
- garść zielonej fasolki szparagowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa
Łososia dzielimy na 4 porcje, nacieramy 6 łyżkami sosu teriyaki połączonego z cukrem, oprószamy leciutko solą i pieprzem.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy, tak aby pozostała jędrna, możemy też wrzucić do wody na chwilę pomidorki.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron mieszamy z odcedzonymi warzywami, resztą sosu teriyaki i skrapiamy oliwą. Podajemy z łososiem.
Smacznego:)