Łosoś pieczony w jarzynach

Łosoś pieczony w jarzynach


Dzisiaj przepis na rybę, który sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Łosoś pieczony z dużą ilością warzyw : cebulą, korzeniem pietruszki, marchewką i kapustą włoską. Ryba mimo długiego czasu pieczenia, dzięki pierzynce z warzyw zachowuje soczystość. Proste i bardzo smaczne danie. Polecam! :)

Zdjęcie - Łosoś pieczony w jarzynach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA ŁOSOSIA PIECZONEGO W JARZYNACH (4 PORCJE)


Składniki :

4 filety z łososia
1 cebula
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
¼ kapusty włoskiej
75 g zimnego masła
sól pieprz cytrynowy


Jak przygotować łososia pieczonego w jarzynach : Cebulę, korzeń pietruszki i marchew obrać. Cebulę pokroić w piórka, następnie przekroić na pół. Korzeń pietruszki i marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Kapustę pokroić, następnie posiekać, żeby kawałki, nie były zbyt długie. Wszystkie warzywa umieścić w misce, oprószyć solą i wymieszać. Filety z łososia oprószyć z obu stron sola i pieprzem cytrynowym. Masło pokroić na cienkie plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć kilka kawałków masła, następnie połowę warzyw, filety z łososia, ponownie masło, warzywa i resztę masła. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut (lub do czasu aż warzywa będą miękkie).

Kategorie przepisów