Łosoś grillowany na dwa sposoby
Ostatnio skupiamy się raczej na grillowaniu ryb niż mięs, a ten łosoś był zdecydowanie strzałem w dziesiątkę.
Przepis 1 - składniki:
steki z łososia
1 papryczka chilli
sok i skórka starta z 1 lemonki
pół pęczka kolendry
sól, pieprz
szklanka oliwy z oliwek
Papryczkę chilli i kolendrę posiekaj drobniutko, wymieszaj z oliwą, sokiem i skórką z lemonki. Steki z łososia posól i popieprz, następnie dokładnie nasmaruj przygotowaną marynatą. Najlepiej zrobić to bezpośrednio na folii aluminiowej (zawsze matową stroną do wierzchu). Gotowe steki dokładnie zawiń i grilluj około 10-15 minut z każdej strony (zależy od wielkości).
Przepis 2 - składniki
steki z łososia
sól, pieprz
pęczek koperku
oliwa z oliwek
Łososia posól i popieprz, polej oliwą na folii podobnie jak w poprzednim przepisie, obłóż koperkiem i dokładnie zawiń. Grilluj jak wyżej.
Łososia podałam z ziemniakami pieczonymi w żarze (zawijam ziemniaki w folię i piekę około 30-50 minut) oraz grillowanymi warzywami - bakłażanem, cukinią, i czerwoną cebulą.