Łosoś gotowany

Zdjęcie - Łosoś gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Świąteczny bieg.

Co kupić, co jeszcze posprzątać, gdzie pojechać, zrobić wszystko żeby później z ledwością utrzymać głowę nad stołem. Tak zazwyczaj wyglądają przygotowania świąteczne. Większość z nas funkcjonuje przed świętami na wysokich obrotach. Szczęśliwi, którzy wyjadą na zieloną trawkę, tam gdzie ktoś postawi przed nimi talerz :-)
Mówi się, że najlepsze są święta to te spędzone w domu z rodziną. Co do Wielkanocy to może dostane po głowie ale nie mam zdania, natomiast Boże Narodzenie owszem bronię zawsze rękami i nogami.
Teraz chciałabym żebyście mieli coś na talerzu i przy całej bieganinie nie zapomnieli o sobie. Najlepszym sposobem żeby smakować i nie tracić czasu jest przygotowanie gotowanej ryby.


Składniki:

800 g łososia (płat pokrojony na 4 kawałki)
½ kostki rosołowej
suszone warzywa 2 łyżki
garść mrożonego selera naciowego (ale nie jest konieczny)
mieszanka warzyw waszej ulubionej firmy :-)
(użyłam takiej w której jest kalafior, brokuł i marchew)
pieprz
woda ok. 3 kubków

sos do ryby:

20 g masła
½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koperku
szczypta soli


Przygotowanie:

Warzywa wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę (używam niewielkiej ilości, ponieważ trzymam je później pod przykryciem i lubię kiedy się nie rozpadają ale są takie al dente)

Z kostki warzyw, wody, selera i pieprzu przygotowujemy wywar, kiedy wszystko się zagotuje wsadzamy do wywar rybę i delikatnie gotujemy ok. 5 min.
Kiedy robiłam ją pierwszy raz zdarzało mi się wyciągnąć rybę, która jeszcze w środku była trochę surowa dlatego uważajcie.

Kiedy ryba jest w garnku przygotujemy sos:
Rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy sok z cytryny oraz drobno pokrojony koperek i trzymamy wszystko do podgrzania – nie smażymy koperku!
Solimy i kiedy ryba jest gotowa polewamy ją sosem!
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Soczysta ryba gotowana na parze

Soczysta ryba gotowana na parz…

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Łosoś z musztardą i miodem
1

Łosoś z musztardą i miodem

figmara figmara
figowe smaki

Przepyszny pasztet rybny

Przepyszny pasztet rybny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierogi ze szczupakiem. W poszukiwaniu wiosny…

Pierogi ze szczupakiem. W posz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Śledzie marynowane w occie jabłkowym z olejem
5

Śledzie marynowane w occie jab…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ukraiński śledź pieczony z nadzieniem
1

Ukraiński śledź pieczony z nad…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami…

figmara figmara
figowe smaki

Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji
2

Śledzie w cytrusach na świątec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

Pierogi z mięsem, kapustą i gr…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Krem z buraków z chrzanowymi kluseczkami

Krem z buraków z chrzanowymi k…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Barszcz z uszkami z nadzieniem z fasoli
1

Barszcz z uszkami z nadzieniem…

figmara figmara
figowe smaki

Śledzie z sosem kawiorowym

Śledzie z sosem kawiorowym

aronia aronia
Wiem co jem