Lokshen kugel - kugel z makaronu
szklanka rodzynek (może być mniej, można je też pominąć albo dać zamiast nich inne suszone owoce lub orzechy)
340 g suchego makaronu
6 jajek
450 g kwaśnej śmietany
225 g kremowego serka
225 g tłustego albo półtłustego dobrego twarogu
130 g cukru - ja dałam mniej bo około 100 cukru i tyle wystarczy
55 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
kilka szczypt cynamonu do posypania kugla
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu - makaron musi być nieco "twardawy", niedogotowany.
Jajka, śmietanę i kremowy serek oraz sól i cukier zmiksowałam na gładką masę. Dolałam przestudzonego masła i wkruszyłam twarogu. Lekko zmiksowałam. Ja wole jak są kawałki twarogu, ale można go też dobrze zmiksować na gładką masę. Wsypałam rodzynki i wymieszałam.
Ugotowany i przestudzony makaron włożyłam do wysmarowanej masłem szklanej, żaroodpornej formy (23x33 cm) - z podanych składników wyszło mnóstwo porcji - wg mnie dla 6 osób. zalałam go miksturą z jajek, śmietany i sera - wymieszałam tak by dobrze pokryć makaron. Całość posypałam cynamonem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piekłam 60 - 90 minut.
Kugel można jeść na ciepło i na zimno.