Lody wisniowe
Pyszne orzeźwienie, kremowe lody wiśniowe podane w pucharku. Nic bardziej nie sprawi nam przyjemności jak zimny deser na panujące upały w Europie.
Delikatny kremowy mus lodowy na sposób włoski, nie tylko smakują wybornie także chłodzą znakomicie. Polecam !
Składniki:
- 250 g świeżych wisni
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 160 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 380 ml smietany kremówki 35%
- 50 g białej czekolady
Wykonanie:
- Jajka sparzyć we wrzątku, następnie żółtka z jajkiem i cukrem ubić w misce nad parą do zgęstnienia i podwojenia objętości.
- Odstawić do wystudzenia.
- W osobnym naczyniu ubić smietanę na sztywno, dodać pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.
- Wisnie umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Do ubitej masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę oraz ubitą smietanę, na koniec połówki wisni.
- Wymieszać do połączenia się składników.
- Przelać do naczynia lub pudełka plastikowego, przykryć i odstawić do zamrożenia na noc.
- Podawać w pucharku z musem wiśniowym lub czekoladą i liskiem mięty.
Smacznego ?